select your language

Dominicaans afscheid en nieuw begin in de Eendrachtskapel

Dominicaans afscheid en nieuw begin in de Eendrachtskapel

09 / 06 / 2022

In 2021 bestond de Eendrachtskapel 150 jaar. Ooit begonnen als kapel van de Zusters van de Eucharistie wordt sinds enkele jaren een nieuw en internationaal hoofdstuk toegevoegd aan die lange geschiedenis. Elke vrijdag en zaterdag worden Nederlandstalige missen gevierd, maar sinds 2015 op initiatief van bisschop Van den Hende ook elke zondag om 18.00 uur Engelstalige missen. Dit als onderdeel van de studentenparochie H. Catharina van Alexandrië die actief is in Rotterdam, Leiden, Delft en vanwege het belang van het aanbieden van een gastvrije plaats voor gebed en ontmoeting aan studenten uit het buitenland.

Vanaf januari 2019 was broeder Richard Steenvoorde o.p. als priester verbonden aan de internationale (studenten)gemeenschap in de Eendrachtskapel. Op zondag 12 juni neemt hij afscheid, omdat hij een nieuwe taak heeft gekregen als prior van het dominicanenklooster in de studentenstad Leuven.

“Mijn eerste kennismaking met de Eendrachtskapel was in het voorjaar van 2018. Ik was nog geen priester en pas later dat jaar zouden wij met enkele jongere dominicanen verhuizen naar ons stadsklooster bij de kerk Het Steiger. Als diaken assisteerde ik de bisschop op Eerste Paasdag bij de Engelstalige mis. Er waren veel verschillenden nationaliteiten. Jonge mensen ook. In januari 2019 ben ik begonnen als priester voor de internationale gemeenschap van studenten. De vraag van de bisschop sloot precies aan op wat we als dominicanen hoopten te kunnen gaan doen in Rotterdam voor studenten en jonge professionals: verkondigen, mensen uitdagen om hun geloof te verdiepen, discussies aangaan en je laten bevragen.” Naast de eucharistievieringen waarin broeder Richard celebrant was, verzorgde en coördineerde hij ook een programma van bijeenkomsten rond de Youcat en de sociale leer en lezingen door katholieke professionals.

De internationale gemeenschap die in de Eendrachtskapel kerkt, groeide de afgelopen jaren. Broeder Richard: “Net voor corona uitbrak kwamen er zo’n 160 mensen naar de eucharistieviering. Tijdens corona was er eigenlijk ook steeds een maximale bezetting. Als er dertig mensen mochten zijn, waren er dertig mensen en zo verder. Inmiddels zijn er nu op zondagen weer tussen de 100 en 120 kerkgangers. Als straks in september het academische jaar weer start zal dat wel weer verder toenemen. Ook Nederlanders sluiten trouwens aan. En er zijn mensen die op een of andere manier in het leven kwetsbaar zijn die hun plek vinden in de Eendrachtskapel. Het zijn niet alleen maar de succesverhalen van young potentials. Het zijn ook de mensen die in de hotels werken achter de schermen, mensen die ergens een klein betaalde baan in een keuken hebben. Overigens hebben we het geluk dat er een aantal jongeren zijn die aan het conservatorium studeren. Dus de muziek tijdens de vieringen is altijd heel goed verzorgd.”

Omdat er veel studenten en expats zijn lijkt er vrij makkelijk een open en gastvrije gemeenschap te ontstaan. “Mensen weten dat ze hier min of meer tijdelijk zijn. Dat geeft een zekere dynamiek. Er is van nature doorstroming en daardoor ruimte voor steeds nieuwe mensen. Mensen die komen beseffen ook dat ze het initiatief moeten nemen om contact te maken, want ze hebben niet de tijd om eerst de kat uit de boom te kijken. Dus ze doen mee met de koffie na de mis en komen daar met anderen in gesprek.”

(Foto: Ramon Mangold)

“Mijn nieuwe taak als prior in Leuven is een nieuwe stap, maar ook gericht op studenten. Ik neem de ervaringen die ik heb opgedaan in de Eendrachtskapel mee. Het was mijn eerste aanstelling als jongere priester. In het begin was het wennen dat mensen me ‘father’ bleven noemen, wat natuurlijk internationaal heel gebruikelijk is, omdat we onszelf als dominicanen ‘broeder’ noemen. Maar langzaam groei je in je rol en ik heb geleerd wat het betekent om ‘vader’ genoemd te worden vanuit het vertrouwen dat mensen je schenken. En ook dat je erop mag vertrouwen dat de Geest in jou werkzaam is en dat je niet alleen maar hoeft te verkondigen, maar ook mag ontvangen. Dat zijn dingen die ik meeneem naar Leuven. En er waren veel bijzondere momenten, zoals de huwelijken die ik heb begeleid in de coronaperiode, waar dat ondanks de omstandigheden toch lukte. En ook de keren dat jonge mensen opgenomen wilden worden in de Kerk of het vormsel wilden ontvangen. Dat was dan niet alleen maar iets van die ene persoon, merkte ik, maar het werd iets van de hele gemeenschap die meeleefde.”

In overleg met de orde van de dominicanen nemen de broeders dominicanen van het stadsklooster in Rotterdam de zorg over voor de Rotterdamse locatie van de studentenparochie H. Catharina van Alexandrië. De eerst aanspreekbare priester zal zijn broeder Michael-Dominique Magieles o.p. Door hun samenwerking kunnen de broeders de taken verdelen waar het gaat om het vieren van de liturgie, pastorale begeleiding en een catechetisch programma.

Recente geschiedenis van de Eendrachtskapel (Kerk van de HH. Laurentius en Ignatius)

2015:

  • 1 april 2015 oprichting door het bisdom van de kerkelijke instelling HH. Laurentius en Ignatius om de Eendrachtskapel te behouden en beheren en het gelovige gebruik van het kerkgebouw te blijven bevorderen
  • Start van de Engelstalige vieringen per 1 november 2015

2016:

  • Vernieuwing van de biechtstoel in het Heilig Jaar van Barmhartigheid
  • Restauratie Mariabeeld

2017:

  • Plaatsing van een monumentaal sacramentsaltaar uit Gouda en inzegening van het tabernakel op 11 februari 2017

2018:

  • Nieuwe website voor de Eendrachtskapel op www.eendrachtskapel.nl

2019:

2020:

2021: