“Je gaat hier niet alleen naar de viering. Het is ook de gemeenschap. Je kunt hier netwerken en andere mensen ontmoeten”, zegt Jonathan. Hij is een van de mensen die in een video van Open Rotterdam vertelt over de Eendrachtskapel.
De Eendrachtskapel viert dit jaar het 150-jarig jubileum. Open Rotterdam brengt de Eendrachtskapel in beeld als thuis van een internationale studentengemeenschap.
“Het is een initiatief van de bisschop van Rotterdam”, vertelt Roberto Gomes van de Eendrachtskapel. “De bisschop vond dat in het centrum van Rotterdam, een bruisende internationale stad met zoveel studenten, ook een plek nodig was voor met name jongeren die hun geloof willen beleven.”
Dorothea is afgestudeerd danseres en woont nu bijna een jaar in Rotterdam. “Ik kan me nog herinneren dat ik me de eerste keer dat ik hier kwam al vrij snel thuis voelde. Wat ik ook heel fijn vind, is de muziek. Je merkt dat je in een stad bent waar een kunstacademie is.”
Er zijn zes mensen die de muziek verzorgen, legt Jonathan uit. Hij en Maryan repeteren elke week. Ze zijn afkomstig uit de VS en Colombia en wonen nu al een tijdje in Rotterdam. Ze zijn blij dat ze zich bij de kerk konden aansluiten en een handje kunnen helpen.
“Het is gaaf om te weten dat er een internationale groep is. Je hebt eenzelfde soort achtergrond ondanks dat je van over de hele wereld komt”, vertelt Jonathan. Maryan: “We hebben hier bijzondere mensen ontmoet.”
Roberto Gomes: “Wat heel bijzonder is, hoewel in Nederland heel normaal, is het koffie drinken en de ontmoeting na afloop van de eucharistieviering. Voor internationale studenten is dat heel apart, om gewoon na de viering bijeen te komen. Meestal gaan ze in hun thuisland na de viering naar huis, naar familie of naar vrienden. Maar hier worden mensen ontvangen, krijgen ze koffie, kunnen ze met elkaar praten en kunnen ze ook met de priester spreken.”