select your language

Uitleg van de betekenis schilderingen priesterkoor

Uitleg van de betekenis schilderingen priesterkoor

18 / 05 / 2017

(Foto: Ramon Mangold)

Vorig jaar werd de witte verflaag van de achterwand van het priesterkoor verwijderd. Toen kwamen er twee bijzondere schilderingen tevoorschijn. Ze waren in redelijke staat en werden vakkundig gerestaureerd.

De linker schildering verbeeldt de bruiloft van Kana (Johannes 2). Jezus is met Maria en zijn leerlingen te gast op een joodse bruiloft (die meerdere dagen duurt). Jezus doet zijn eerste teken: Hij verandert water in wijn: er staan bij de tafel drie grote kruiken. Maria (rechts naast het bruidspaar), zei zojuist tegen de dienaars: “doet maar wat Jezus u zeggen zal.” Met biddende handen kijkt Maria vertrouwvol naar haar Zoon. Maria is onze voorspreekster bij de Heer.

De rechter schildering gaat over het laatste avondmaal. Aan de vooravond van Jezus’ lijden en sterven, is Jezus samen met zijn leerlingen aan tafel. Zegenend breekt Jezus het brood en neemt de beker: “dit is mijn lichaam, dit is mijn bloed” (Matteüs 26, 26-28; Marcus 14, 22-25). Rechts aan de tafel (op de voorgrond) zit Judas, met een geldbuidel in zijn hand. Voor dertig zilverlingen zal hij de Heer gaan verraden. Links van Jezus zit de jongste apostel Johannes en aan de rechterhand van de Heer zit Petrus. In de eucharistie ontmoeten wij de gekruisigde en verrezen Heer. Hij is onze gastheer en ons voedsel. In de eucharistie is de Heer net zo dichtbij ons, als destijds bij zijn leerlingen. In dit sacrament maakt Jezus zijn belofte waar: zie, Ik ben met u alle dagen (Matteüs 28, 20).